Menu
1.49. Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych
1. Symbol badania
1.49.05
2. Temat badania
Obrót i działalność gastronomiczna
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
5. Cel badania
Celem badania jest dostarczenie informacji o sieci gastronomicznej, świadczonych usługach gastronomicznych, wielkości przychodów z działalności gastronomicznej.
Realizacja zobowiązań wynikających z przepisów prawa międzynarodowego:
- - rozporządzenie (WE) nr 1158/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 lipca 2005 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1165/98 dotyczące krótkoterminowych statystyk (Dz. Urz. UE L 191 z 22.07.2005, str. 1)
Realizacja potrzeb użytkowników:
- Sejm, Senat
- administracja państwowa
- administracja rządowa - centralna
- administracja rządowa - terenowa
- administracja samorządowa - województwo
- placówki naukowe/badawcze, szkoły wyższe - nauczyciele akademiccy
- placówki naukowe/badawcze, szkoły wyższe - studenci
- szkoły (nauczyciele i uczniowie)
- stowarzyszenia, organizacje, fundacje
- przedsiębiorstwa, samorząd gospodarczy
- media ogólnopolskie i terenowe
- organizacje międzynarodowe
- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne
- indywidualni odbiorcy zagraniczni
- indywidualni odbiorcy krajowi
- inny użytkownik
6. Zakres podmiotowy
Podmioty gospodarki narodowej: prowadzące działalność gastronomiczną klasyfikowaną według PKD do działów 55 i 56 niezależnie od tego, czy działalność ta jest działalnością przeważającą czy działalnością drugorzędną.
7. Zakres przedmiotowy
Działalność gastronomiczna. Rachunek zysków i strat (wersja porównawcza).
8. Źródła danych
- Zestawy danych Główny Urząd Statystyczny
- Zestawy danych z systemów informacyjnych Ministerstwo Finansów
9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
Sprzedaż w placówkach gastronomicznych, przychody z działalności gastronomicznej, placówki gastronomiczne.
Obroty w placówkach, wskaźnik dynamiki w cenach bieżących dla sekcji I - podmioty, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej, oraz około 10% reprezentacja podmiotów o liczbie pracujących od 10 do 49 osób, w przekrojach: sprzedaż w działalności gastronomicznej według rodzaju, przychody z działalności gastronomicznej według rodzaju, województwa.
Placówki gastronomiczne, w przekrojach: rodzaj, typ placówki, województwa, sektory własności (w okresach rocznych).
Obroty w placówkach, wskaźnik dynamiki w cenach bieżących dla sekcji I - podmioty, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej, oraz około 10% reprezentacja podmiotów o liczbie pracujących od 10 do 49 osób, w przekrojach: sprzedaż w działalności gastronomicznej według rodzaju, przychody z działalności gastronomicznej według rodzaju, województwa.
Placówki gastronomiczne, w przekrojach: rodzaj, typ placówki, województwa, sektory własności (w okresach rocznych).
10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
Publikacje GUS:
- Rynek wewnętrzny w 2018 r. (wrzesień 2019),
- Mały Rocznik Statystyczny Polski 2019 (lipiec 2019),
- Rocznik Statystyczny Województw 2019 (grudzień 2019),
- Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2019 (grudzień 2019).
Bazy danych:
- Bazy Eurostatu i innych organizacji międzynarodowych – Statystyka krótkookresowa - Obrót (dział 55 i 56 wg PKD) (czerwiec 2018, wrzesień 2018, grudzień 2018, marzec 2019).