Menu
	
	
		
	
			
					
		
			
		
			
		
	
	
	
		1.46. Działalność przemysłowa
			1. Symbol badania
		
		
			1.46.12		
		
			
			2. Temat badania
		
		
			Skup i produkcja mleka oraz przetworów mlecznych		
		
			
			3. Cykliczność badania
		
		
			co rok		
		
			
			4. Prowadzący badanie
		
		
						Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
Minister właściwy do spraw rynków rolnych
				
		
	Minister właściwy do spraw rynków rolnych
			5. Cel badania
		
		
		
			Celem badania jest dostarczenie informacji dotyczących skupu mleka oraz przetwórstwa mleka pozwalających na sporządzenie bilansu mleka, oraz informacji o strukturze podmiotów zajmujących się przetwórstwem mleka według wybranych produktów.
		
		
		
			
			Realizacja zobowiązań wynikających z przepisów prawa międzynarodowego:		
			- - dyrektywa Rady 96/16/WE z dnia 19 marca 1996 r. w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (Dz. Urz. WE L 78 z 28.03.1996, str. 27, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 18, str. 492, z późn. zm.)
 - - decyzja Komisji z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiająca przepisy w celu wdrożenia dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz. Urz. WE L 24 z 25.01.1997, str. 26, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 20, str. 214, z późn. zm.)
 
			Realizacja potrzeb użytkowników:		
			- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne
 
			6. Zakres podmiotowy
	
			
						Podmioty gospodarki narodowej: skupujące pełne mleko lub produkty mleczarskie  z zamiarem ich przetworzenia na inne produkty mleczarskie oraz skupujące mleko lub śmietankę w celu przekazania ich bez jakiegokolwiek przetwórstwa innym podmiotom.
				
		
		
	
			7. Zakres przedmiotowy
	
				
			Dane identyfikacyjne. Mleko i  przetwory mleczne. Obciążenie respondentów.			
		
				
	
			8. Źródła danych
	
			- Zestawy danych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 
			9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
	
	
					Zawartość tłuszczu w mleku krowim - dane roczne.								
Zawartość białka w mleku krowim - dane roczne.
Skup mleka krowiego i otrzymane produkty mleczne - dane roczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
Skup mleka krowiego i otrzymane produkty mleczne - dane miesięczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
Skup mleka (wszystkie rodzaje) i otrzymane produkty mleczne - dane roczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
				
	
		
	Zawartość białka w mleku krowim - dane roczne.
Skup mleka krowiego i otrzymane produkty mleczne - dane roczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
Skup mleka krowiego i otrzymane produkty mleczne - dane miesięczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
Skup mleka (wszystkie rodzaje) i otrzymane produkty mleczne - dane roczne, w przekrojach: rodzaje produktów mlecznych.
			10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
	
		
		
		
		
		
		
		
		
		
		
		
		Badanie służy przygotowaniu danych dla Ministerstwa Rolnictwa, które następnie przekazuje te dane do Eurostatu.